De voordelen van automatische DPF Regeneratie bij Schäffer shovels

De naam Schäffer staat voor unieke productkwaliteit; voor wielladers met een lange levensduur en een hogere restwaarde waar je als vakman met plezier mee aan het werk gaat. Met ongestoord plezier, want de nieuwere generatie shovels zijn uitgerust met automatische DPF regeneratie. De machine regelt de regeneratie van het roetfilter hierdoor automatisch. Vaak hoeft de machine daarvoor niet eens uit het werk gehaald te worden. Een groot pluspunt van een topmerk dat jarenlange ervaring koppelt aan innovatieve kennis.

Bij Schäffer ligt de lat hoog, zowel op het gebied van betrouwbaarheid en ergonomie als op het gebied van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Alle shovels boven 25 PK zijn daarom voorzien van een roetfilter, oftewel Diesel Partikel Filter (DPF). Een roetfilter op de dieselmotor vangt ongeveer 30 tot 95 procent van de schadelijke roetdeeltjes op.

Diesel Partikel Filter

Deze roetdeeltjes worden vooral in de filter verzameld wanneer de temperatuur of belasting van de motor te laag is en de uitlaattemperatuur niet hoog genoeg. Ter controle wordt de druk voorin en achterin in het systeem continu gemeten. Als het verschil in de gemeten druk te groot wordt, is de filter vol (verzadigd). Dan moet de machine deze regenereren om de in de DPF achtergebleven roetdeeltjes alsnog te verbranden en te transformeren in een niet-schadelijke stof.

DPF mapping
 1. Ontkoppelingsgeleiding
 2. Drukverschilsensor
 3. Uitlaatgas-temperatuursensor
 4. Dieseloxidatiekatalysator
 5. Dieselpartikelfilter optioneel
 6. Drukverschilsensor
 7. Uitlaatgasafvoer
 8. Smoorklep

Dit regeneren kan bij de Schäffer shovel op twee manieren: 

 1. Automatische DPF regeneratie
 2. Passieve DPF regeneratie

Bij actieve generatie spuit de machine meer brandstof in de motor om de temperatuur te verhogen, zodat de achtergebleven roetdeeltjes verbranden. De machine zet dus zelf een tandje bij om dit proces automatisch in gang te zetten tijdens de normale werkzaamheden.

Passieve regeneratie dient handmatig geactiveerd te worden. De wiellader moet hiervoor buiten gebruik zijn en in stilstand staan. Je stelt dan zelf de regeneratie in werking en deze duurt gemiddeld 15 tot 20 minuten.

Let op de melding op je dashboard

Voor de passieve (handmatige) roetfilter regeneratie – waarmee overigens alle wielladers zijn uitgerust – krijg je een melding op je dashboard. Uiteraard kun je dit signaal negeren en doorwerken. Maar maximaal drie keer! Daarna zul je een monteur moeten inschakelen die met de laptop het systeem kan vrijgeven om het regeneratieproces alsnog te starten.

De ervaring leert dat dit altijd gebeurt op een ongunstig moment, wanneer de werkzaamheden eigenlijk door moeten gaan. In de praktijk worden de drie meldingen in het begin regelmatig genegeerd. Totdat de factuur van de monteur op de mat valt. Dan is de les meestal geleerd.

Regeneratie melding 9660T
DPF regeneratie melding 9660T

Voorkomen is beter dan genezen

Een onnodig en prijzig ongemak dat eenvoudig voorkomen kan worden. Door de shovel na de eerste melding even de tijd te geven voor de handmatige regeneratie. Wanneer je telkens korte ritten met de wiellader maakt, krijgt deze geen kans om de automatische regeneratie te starten. Het is dus noodzakelijk om hem (na een melding) aan het einde van de werkdag rustig in stilstand het proces te laten doorlopen.

Als de motor van de shovel tijdens werkzaamheden wel de hogere temperatuur kan bereiken, zal de Schäffer machine automatisch regenereren en komt er alleen een melding wanneer dit echt nodig is. Hoe vaak de roetfilter-regeneratie nodig is, is afhankelijk van het gebruik en van het onderhoud.

Vier ondersteunende tips voor DPF regeneratie

Voor een optimaal werkende DPF is het belangrijk om vermenging van motorolie en brandstof te vermijden. Vier tips die daarbij ondersteunen:

 • Gebruik een goede kwaliteit motorolie
 • Ververs de motorolie volgens interval van de fabrikant
 • Vervang de filters volgens interval van de fabrikant
 • Houd de machine in goede conditie door regelmatig onderhoud

Goed onderhoud resulteert in een langere levensduur en meer werkplezier. Automatische DPF regeneratie is daarentegen niet op alle Schäffer machines standaard uitgevoerd. Naast alle machines in de handleiding, is deze functie ook uitgerust op alle grotere types in zowel de agri- als bouwsector, die niet hierin zijn benoemd. Alle informatie over het onderhoud en verdere uitleg over DPF regeneratie vind je in de handleiding.

Jos Bongers vertegenwoordiger
Jos Bongers
Accountmanager Schäffer Nederland

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken

Schäffer 2630