De gele en de rode Schäffer….wat is het verschil?

“Wat is nou het verschil tussen de gele en de rode Schäffer wiellader?” Dat is een vraag die ik met enige regelmaat krijg. “De kleur”, antwoord ik dan vaak met een glimlach. Maar er zijn natuurlijk meer verschillen. Voordat ik dieper inga op de vraag eerst een klein geschiedenislesje. Schäffer heeft haar oorsprong in de agrarische sector. In de jaren ’50 begon het Duitse bedrijf met de ontwikkeling van voorladers voor tractoren.

In 1979 kwam de eerste echte complete wiellader van Schäffer op de markt. Tot 1987 waren alle machines rood, maar daar kwam met de introductie van de 860 verandering in. Dit was de eerste gele machine van Schäffer, bedoeld voor gebruik in de bouw en industrie. In 2014 werd de gele vloot uitgebreid met de 24 en de 34 knikladers.

Schaffer shovel  Schäffer telescopische kniklader

Rood of geel

Schäffer Nederland is sinds dit jaar de officiële importeur voor zowel de gele en de rode lijn in Nederland. Zoals ik al aangaf zijn de rode wielladers hoofdzakelijk bedoeld voor de agrarische sector. De gele machines zijn speciaal ontwikkeld voor de bouw en industrie. Op veel punten zijn de knikladers gelijk aan elkaar. Zo worden veel dezelfde onderdelen gebruikt, zoals de joystick, de filters en het plaatwerk.

Verschillen

Het verschil zit ‘m dus hoofdzakelijk in de toepassing van de machine. Een boer gebruikt de rode wiellader onder andere voor het leegrijden van stallen en het voeren van dieren. Voer en hooi zijn over het algemeen niet zo zwaar en moeten hoger weg kunnen worden gezet. Daarom hebben de rode Schäffers een hoge voorwagen en kunnen ze over het algemeen hoger heffen dan Schäffers uit de gele lijn.

De rode lijn is bovendien uitgebreider dan de gele lijn. Meer knikladers om uit te kiezen dus. Er zijn zelfs Schäffer wielladers die door een normale deur passen.

Schaffer wiellader

Gele lijn

In de bouw en industrie wordt met zwaarder materiaal gewerkt dat over het algemeen op de grond wordt geplaatst. Een pak stenen wordt bijvoorbeeld niet vaak weggezet op 3 meter hoogte. Daarom hebben de wielladers uit de gele lijn een lagere voorwagen.

Bovendien zijn de gele Schäffers uitgevoerd met een meer krachtige hefcilinder. Om te zorgen dat de machine niet voorover kiept zijn standaard extra contragewichten gemonteerd voor meer stabiliteit. Daarnaast is ook het hefframe van de gele kniklader verzwaard.

Schaffer kniklader

Hydrauliek gele Schäffer

Om te zorgen dat er snelheid in de gele machine blijft wordt er standaard een verzwaarde hydrauliekpomp gemonteerd. Deze zorgt meteen dat er ook meer olie beschikbaar is op de extra functie. Bijvoorbeeld voor een rolbezem of maaidek.

Nieuwsgierig geworden naar onze wielladers? Kom ze dan eens bij ons testen! We hebben verschillende types op voorraad. Huren van enkele gele knikladers is ook mogelijk via Vereco Verhuur: www.verecoverhuur.com. Voor eventuele vragen of een offerte voor één van deze machines mag u met mij contact opnemen.

Peter Hulsman vertegenwoordiger
Peter Hulsman
Salesmanager Schäffer Nederland

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken

schaffer wiellader htf