Heeft mijn shovel een kenteken nodig?

Voor alle (land)bouwvoertuigen die over de openbare weg rijden, dus ook (mini)shovels, geldt sinds 1 januari 2022 een kentekenplicht. Wielladers vallen immers onder de categorie MMBS (motorrijtuig met beperkte snelheid). Inmiddels is al bewezen dat deze registratieplicht bijdraagt aan het verhogen van de verkeersveiligheid. Een mooie ontwikkeling, vinden wij bij Schäffer Nederland. Wij willen namelijk dat jij jouw werk veilig, comfortabel en doelgericht kunt doen. Niet alleen effectief op het terrein, maar ook onderweg in het verkeer.

Na de conversieperiode in 2021, waarin kentekens aangevraagd konden worden voor alle rollende voertuigen en werktuigen, zonder dat gekeken werd naar wettelijke bepalingen en eisen, moeten eigenaren van shovels met een constructiesnelheid hoger dan 6 kilometer per uur met ingang van dit jaar hun voertuig registreren bij de RDW. Verreweg de meeste wegen in Nederland zijn openbare wegen, dus dit is een belangrijk aandachtspunt.

In de basis hebben alle Schäffer types deze kentekenregistratie nodig om de weg op te kunnen. Vergeet niet om het kentekennummer en de meldcode door te geven aan je verzekeraar. Dit is belangrijk voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA), ook als je shovel al verzekerd is.

Kentekenbewijs verplicht

Als je als bestuurder wordt aangehouden, moet je het kentekenbewijs kunnen laten zien. Hoewel het uitdelen van boetes voorlopig nog wel zal meevallen, mag je alleen sneller rijden dan 25 kilometer per uur (maximaal 40 kilometer per uur) als het voertuig is voorzien van de bekende gele kentekenplaat. Blijf je met je snelheid altijd onder 25 kilometer per uur of is je shovel smaller dan 130 centimeter, dan heb je voorlopig nog geen kentekenplaat nodig. Ook wanneer je voertuig voor 31 december 2020 in gebruik is genomen, is de kentekenplaat nog niet verplicht. Die verplichting gaat pas in per 1 januari 2025.
Voor meer informatie en actuele regelgeving over de kentekenplicht adviseren we je om de website van de RDW te raadplegen: rdw.nl.

SchÄffer shovel kentekenplaat

Natuurlijk mag je de plaat wel al monteren. De fysieke kentekenplaat moet achterop het voertuig bevestigd worden en op een afstand van 20 meter goed zichtbaar zijn. Voor registratie bij de RDW moet je het Voertuig Identificatie Nummer (VIN), het bouwjaar, merk en de handelsbenaming van het voertuig bij de hand hebben. Daarnaast moet de shovel zelf ook aan een aantal veiligheidseisen voldoen.

Een kleine greep uit deze noodzakelijke eisen:
– Veiligheidsdak
– Spiegels
– Verkeersverlichting
– Kentekenplaatverlichting
– Gordel (standaard bij Schäffer)
– WA verzekering

Schäffer shovel kentekenplaat

Met plezier aan het werk

De naam Schäffer staat voor unieke productkwaliteit. Kwaliteit waarmee je als vakman met plezier aan het werk gaat. In principe zijn alle modellen geschikt voor de kentekenaanvraag. Elk type is uitgerust met een ROPS/FOPS veiligheidsdak (Roll Over Protection Structure/Falling Objects Protection Structure). Dit beschermt de bestuurder zowel aan de voorzijde als achterkant tegen verwondingen veroorzaakt door kantelen of omrollen van het voertuig en door onverwacht vallende objecten. In de regel komt binnen Nederland de nieuwe shovel altijd inclusief (optionele) veiligheidsgordel, spiegels, verkeersverlichting en kentekenplaathouder naar zijn nieuwe eigenaar. Dat is – in ieder geval voor Schäffer – de nieuwe standaard, zeg maar.

Vraag gerust aan jouw Schäffer dealer naar de mogelijkheden om de inschrijving in het RDW-register volledig voor je te regelen. Zij weten precies wat nodig is en kunnen ook de kentekenplaten voor je bestellen en op de shovel bevestigen.

Altijd de juiste wiellader

Bij Schäffer Nederland ligt de lat hoog, zowel op het gebied van betrouwbaarheid en bestuurderscomfort als op het gebied van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Met meer dan 35 verschillende modellen heeft Schäffer altijd de juiste wiellader voor iedere agrarische klus.

Omdat een wiellader zeer wendbaar is en er gemakkelijk verschillende aanbouwdelen aan bevestigd kunnen worden, is het belangrijk om je goed te laten informeren welk type het beste aan jouw eisen voldoet. Zo helpt een shovel je niet alleen de efficiëntie te verbeteren en de productiviteit te verhogen, maar ook je werkplezier.

Peter Hulsman vertegenwoordiger
Peter Hulsman
Salesmanager Schäffer Nederland

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken

Schäffer 2630