Tractor met frontlader of shovel – Welke investering is de beste keuze?

‘Agrariërs die voor de shovel hebben gekozen, willen deze absoluut niet meer kwijt.’

Over het algemeen tref je bij een gemiddeld agrarisch bedrijf een drietal tractors aan. Eén die vooral op het veld gebruikt wordt, één met een frontlader die incidenteel van stal komt en één (meestal wat ouder) beestje waar standaard de voermengwagen aan gekoppeld is. Toch is het de overweging waard om een trekker te vervangen door een shovel. In de praktijk levert dit namelijk veel voordelen op. 

Het gemak dient de mens. Je schaft tenslotte machines aan om je werkzaamheden sneller, slimmer en beter uit te voeren. En het is nu eenmaal handig om die oude trekker met mengvoederwagen te laten staan. De andere tractor met frontlader doet zijn werk op het land uitstekend en kan dus prima ingezet worden om de bult in te rijden en de voermengwagen te vullen. Maar, is dat waar?

Is het niet verstandiger om één tractor plus frontlader te vervangen door een shovel? Dan heb je twee fatsoenlijke trekkers voor op het land en een shovel voor alle hand-en-spandiensten op en rondom het erf. Bovendien is de shovel – waar je heel eenvoudig in- en uitspringt – bij uitstek geschikt voor het vullen van de voermengwagen. Omdat de bak beter te vullen is dan bij een doorsnee voorlader, levert dit tijdwinst op. En deze stabiele jongen doet zijn werk heel secuur wat hem breed inzetbaar maakt.

Het verschil tussen een frontlader en een shovel

Een wat zwaardere tractor (van circa 80pk) met voorlader kan die klus ook klaren. Alleen zal de slijtage veel eerder en heftiger intreden. Met name de hefarm, pennen en bussen (van zowel de frontlader als de tractor) lijden flink onder de constante druk. De voorbanden zijn eerder aan vervanging toe, het is een enorme aanslag op de versnellingsbak van een schakeltractor en door de bevestigde frontlader is het zicht vanuit de landbouwtrekker altijd belemmerd.

De belangrijkste voordelen op één rij:

  • Gemakkelijk op- en afstappen
  • Groot bedieningsgemak
  • Soepel in mobiliteit
  • Hoge wendbaarheid
  • Multi-inzetbaar door verschillende uitrustingsstukken

De shovel is niet ideaal voor landbewerking, maar maakt dit ruimschoots goed met andere pluspunten. Agrariërs die voor deze investering gekozen hebben, willen hem absoluut niet meer kwijt. Ze geven aan dat ze in de praktijk de wiellader of kniklader voor veel meer klussen inzetten dan vooraf gedacht. Helemaal op het erf pakken zij sneller de shovel dan de frontlader; simpelweg omdat deze veel prettiger en efficiënter werkt. Vooral de hoge wendbaarheid voor het werken in en tussen stallen en gebouwen wordt gewaardeerd. Hierdoor is het vaak het geval dat de shovel op het boerenerf meestal meer uren maakt dan de andere machines.

Met een shovel haal je absoluut een werktuig in huis dat meerwaarde biedt. In een handomdraai wissel je van uitrustingsstukken, waardoor de wiellader nog meer mogelijkheden heeft. Denk onder meer aan grondbakken, een pelikaanbak, bezem, mestschuif of palletlepel.

Bekijk hierboven de voordelen van de Schäffer shovels in de praktijk!

Veelzijdigheid en aanvullende mogelijkheden

De keuze tussen een tractor met frontlader of een shovel is en blijft natuurlijk een persoonlijke. Wil je de status quo handhaven en zou je een frontlader uitsluitend gebruiken om de mengvoederwagen te vullen, dan laat je een hoop kansen liggen. Want, juist de veelzijdigheid en aanvullende mogelijkheden maken de shovel tot een dynamische aanwinst voor je bedrijf.

Met meer dan 35 verschillende modellen heeft Schäffer altijd de juiste wiellader voor iedere agrarische klus. Naast de speciaal ontwikkelde, compacte agri klasse zijn er ook telescopische wielladers die over een uitschuifbare (telescopische) arm beschikken. Een uitstekende oplossing als het heffen significant hoger moet dan dat de standaardlader kan waarmaken. Een verreiker heb je dan eveneens niet meer nodig, omdat deze robuuste shovel zowel de frontlader als de verreiker kan vervangen: drie vliegen in één klap.

Peter Hulsman vertegenwoordiger
Peter Hulsman
Salesmanager Schäffer Nederland

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken

Schäffer 2630