6680 T: veelzijdige allrounder voor gemeentewerken

De elf personeelsleden van de gemeentedienst van Belm onderhouden openbare parken, speeltuinen en wegen, ruimen sneeuw en zorgen voor ondersteuning bij publieke evenementen in de gemeente.  De 6680 T telescopische wiellader is de recentste toevoeging aan hun vloot en vormt een belangrijke troef voor de uitvoering van bovenvermelde taken. De wiellader werd bij de plaatselijke verdeler Stavermann te Wallenhorst geleverd met een werkplatform, graafbak, schaargrijper en palletvorken. Stavermann, gespecialiseerd in uitrustingen voor gemeentediensten, heeft een aantal vestigingen in de Duitse deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Deze ervaren verdeler is ook verantwoordelijk voor het onderhoud van deze shovel in amberkleurige uitvoering.

“In de planningsfase, voorafgaand aan het uitschrijven van de openbare aanbesteding, nodigden we een aantal fabrikanten uit om hun telescopische wielladers te demonstreren”, zegt Nils Kramer, manager van het gemeentedepot van Belm. “Na afloop van de openbare aanbesteding kende de gemeente het contract met veel genoegen toe aan Schäffer. Onze partner Stavermann is een betrouwbare specialist uit de buurt die in het onwaarschijnlijke geval van een probleem met de machine direct klaarstaat.”

Noodzakelijke veiligheidsfuncties

Om aan de acceptatiecriteria van de gemeente te voldoen, moet de machine een werkplatform voor het zagen en snoeien van bomen kunnen dragen. “Voordat de machine de nodige goedkeuring krijgt, moeten er een aantal veiligheidsfuncties voor de werkplatformbediening aanwezig zijn”, legt Nils Kramer uit. Daarbij inbegrepen is er de mogelijkheid om de actieve bedieningsmodus te wijzigen met een schakelaar in de cabine.

Schäffer 6680 T

Deze schakelaar activeert ook een aantal veiligheidsfuncties, zoals de vergrendeling van de inwaartse en uitwaartse kantelfunctie. Maar ook de aanzienlijke afremming van de hef- en daalsnelheid van de arm en een daalfunctie voor noodgevallen. Zodat de kooi via een parallelle bediening waterpas kan blijven staan als de krachtbron uitvalt.

Verschillende werkzaamheden

Naast het werkplatform worden ook de palletvorken en graafbak vaak gebruikt. Nils Kramer somt het grote toepassingsbereik van de Schäffer 6680 T op. “We gebruiken de palletvorken om big bags met strooizout te hanteren en natuurlijk ook om pallets met straatstenen voor landschapswerken te verplaatsen. De bak wordt gebruikt voor bulkgoederen zoals grind, aggregaat en gruis voor wegenwerken. Ook werken we met zand voor de plaatselijke speeltuinen of met houtsnippers en schors als bodembedekking voor parken en bloemperken”. Voor snoeiwerk gebruiken we de grijper. “Houtresten worden in onze buitenopslagplaats opgeslagen en daarna met de grijper in vrachtwagens en opleggers geschept. We gebruiken de grijper ook om takken samen te drukken en te stapelen”, aldus Nils. “Het is in deze context een belangrijke troef dat de Schäffer 6680 T een telescopische en geen gewone wiellader is. Deze wiellader heeft een veel grotere hefhoogte dan een gewone lader van hetzelfde formaat. Dit betekent dat we in de beschikbare ruimte meer materiaal kunnen stapelen.”

Schäffer 6680 T

Kenmerken van de Schäffer 6680 T

Hij is erg onder de indruk van het comfortniveau voor de operator en van het zicht dat men heeft vanuit de cabine. “De ruime cabine biedt een uitstekend overzicht en een goede blik op het aangekoppelde gereedschap. De stuurknuppel staat op de zetel gemonteerd en volgt dus zijn bewegingen.” De gemeente koos het comfortpakket, dat airconditioning, radio en een luchtgeveerde zetel omvat. “De luchtgeveerde zetel is voor ons erg belangrijk om tijdens lange werkdagen vermoeidheid bij de operator te vermijden”.

De gemeente Belm verkoos ook de snellere versie van 35 km/u boven de standaarduitvoering van 20 km/u. “We gebruiken deze veelzijdige machine op diverse terreinen: van woonbuurten waar we de bomen snoeien, over onze buitenopslagplaats waar we snoeiafval en grind in opleggers laden tot zelfs plaatsen waar publieke evenementen georganiseerd worden. En dat zijn slechts een paar voorbeelden. Voor elk van deze toepassingen is het belangrijk dat we snel en tijdig ter plaatse zijn.”

De telescopische wiellader wordt aangedreven door een Deutz-motor van 55 kW / 75 pk, een Stage V-motor die veel minder uitstoot. “Dit is een belangrijk aspect voor een gemeentelijke machine met het oog op de veiligheid van onze inwoners en ons personeel”, vindt Nils.

Banden

Om aan de vereisten van de verschillende sites en toepassingen te voldoen, kan er uit een ruim assortiment aan banden gekozen worden. “Voor ons is het ideale bandenprofiel het multifunctionele profiel, omdat een groot deel van het werk op geplaveide ondergrond uitgevoerd wordt”, zegt Nils Kramer. “Toch kan het in onze buitenopslagplaats en in de velden en weiden erg glibberig worden.” Daarom koos de gemeente voor de multifunctionele band met een zogeheten ‘MPT-profiel’ (Multi Purpose Tires). Deze biedt een enorm draagvlak, optimale stabiliteit, lekbescherming en een lange levensduur. De lagere rolweerstand zorgt bovendien voor een lager brandstofverbruik.

serene-seas-instagram-post-1
Schäffer Nederland
Specialist in wielladers voor de agri- en bouwsector

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken

Telescopische wielladers Schäffer