Compacte wiellader voor zware uitdagingen

Sinds enkele weken maakt de Schäffer 2445 SLT deel uit van het machinepark van Ringbeck, een bedrijf voor tuin- en landschapsarchitectuur. Al snel werd duidelijk wat de machine in zijn mars heeft. De compacte wiellader wordt momenteel gebruikt bij een project met een aantal specifieke uitdagingen.

De wiellader heeft nog maar enkele werkuren op de teller staan. Toch lijkt het nu al ondenkbaar om de dagelijkse werkzaamheden bij Ringbeck uit te voeren zonder de nieuwe Schäffer 2445 SLT. Dit bedrijf uit het Duitse Oelde, nabij Münster, is al sinds 1994 actief in de tuin- en landschapsarchitectuur en zet ook in op projectontwikkeling. De 50 werknemers van de vestiging te Langenfeld in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts staan in voor het ontwerp en onderhoud van de groene ruimten in het bezit van particulieren, bedrijven en overheden.

Compacte wiellader

Het management van Ringbeck stelde Holger Strugholz van bouwmachinedealer Erwentraut in Ham, Noordrijn-Westfalen, voor een grote uitdaging in hun zoektocht naar een nieuwe wiellader. “We ondervonden dat de machines die we nodig hadden steeds compacter moesten zijn. We zagen een duidelijke trend naar steeds kleiner materiaal, zeker voor onze opdrachten bij particulieren. We kregen ook meer aanvragen voor het plaveien van ondergrondse parkeergarages waarbij een lichte maar weliswaar krachtige wiellader nodig is.”

Holger Strugholz stelde voor om de Schäffer 2445 SLT uit te proberen. Met een operationeel gewicht van 2.480 kg en een totale hoogte vanaf 1,95 m werd meteen de aandacht getrokken van de tuinprofessionals. Bovendien kan de compacte lader veilig pallets vervoeren tot een gewicht van 1.700 kg. “Een wiellader van Schäffer is de ideale oplossing. Dit geldt zeker voor wie zoekt naar een kleine, compacte wiellader met grootse prestaties”, aldus Holger Strugholz die vervolgens een demonstratie met de wiellader voorstelde.

Flexibiliteit staat voorop

Zo gezegd, zo gedaan! Site managers Michael Stemich en Darius Olech waren diep onder de indruk toen de 2445 SLT voor het eerst in gebruik werd genomen. Vergelijkbare laders van andere producenten die ze ook hadden getest, konden gewoon niet tippen aan de prestaties van de 2445 SLT. Toen gevraagd werd of de lader ook gemaakt kan worden in de bedrijfskleuren in plaats van het standaard gele design, antwoordde Strugholz kalm en beheerst:

Schäffer 2445 SLT

“Schäffer produceert laders op bestelling in uiteenlopende designs. Precies daarom is Schäffer zo flexibel en kunnen ze snel reageren op speciale verzoeken van klanten.” De werknemers van Ringbeck kunnen dus voortaan genieten van een nieuwe wiellader met een uniek design. De voorkant en het dak van de cabine zijn in nobel antraciet terwijl de achterkant en de velgen diepgroen kleuren.

Werkzaamheden

Ringbeck stelt de shovel momenteel op de proef op een werf in Neukirchen-Vluyn, in Noordrijn-Westfalen. De nieuwe aan te leggen tuin ligt weg van de straatkant. Deze kan enkel bereikt worden via de garage die een vrije doorrijhoogte van slechts twee meter heeft. In de tuin wordt een terras aangelegd met grote betonplaten. Twee treden leiden vervolgens naar het grasperk. De volledige site moet aangelegd worden en grote L-elementen zorgen voor de afbakening. “De grootste uitdaging was dat al het materiaal via de garage naar de tuin gebracht moest worden. De Schäffer 2445 SLT biedt in dit geval de beste oplossing aangezien het geen probleem is om iedere pallet via de garage naar de tuin te brengen. Voor deze lader maakt het niet uit of er bakstenen, L-elementen of zware betonplaten op de pallet liggen”, aldus de landschapsexperts die heel tevreden waren over het resultaat.

Nog meer flexibiliteit wordt geboden in de vorm van diverse tools die snel en eenvoudig bevestigd kunnen worden dankzij een hydraulisch vergrendelingssysteem. Naast de palletvork wordt ook de laadbak gebruikt. Dit betekent dat de lader snel en efficiënt al het laad- en transportwerk kan uitvoeren. De 2445 SLT is met zijn hefhoogte van 2,5 m ook handig bij het laden van vrachtwagens. Een ander voordeel voor het tuinaanlegbedrijf is dat de shovel met een aanhangwagen van de ene naar de andere werf gebracht kan worden. Dit komt doordat hij zo weinig weegt.

Constant nieuwe uitdagingen

Maar er is meer: de 2445 SLT kan ook elders gebruikt worden dan in tuinen van particulieren. “We krijgen steeds meer aanvragen voor het plaveien van ondergrondse parkeergarages en hun daken. Bij dit soort jobs moeten we rekening houden met twee belangrijke details: de hoogte van de machine en het gewicht. Het is vanzelfsprekend dat de hoogte van de garage ook de maximale hoogte van de machine bepaalt. Maar ook op het vlak van gewicht zit men al snel aan de limiet. Bij parkeergarages hangt alles af van het draagvermogen van het wegdek en de maximale dakbelasting die niet overschreden mag worden”, aldus site managers Michael Stemich en Darius Olech. Ook bij dit soort uitdagingen blijkt de 2445 SLT nog steeds de beste keuze dankzij zijn lichtgewicht en lage uitvoering.

Snelheid & efficiëntie

De wiellader wordt zelfs gebruikt op plaatsen die normaal gezien niet door voertuigen bereden kunnen worden. “Dankzij de trekhaken vooraan kan de shovel met een kraan naar het binnenste voorhof getrokken worden. In het verleden moesten we armkracht gebruiken om paden en funderingen te leggen. Voortaan neemt de Schäffer deze taak van ons over”, vertellen de zichtbaar opgeluchte werknemers van Ringbeck. “Er bestaat geen twijfel over dat we met de 2445 SLT een concurrentievoordeel genieten aangezien we het werk sneller en efficiënter kunnen uitvoeren.

Schäffer 2445 SLT

Hierdoor kunnen we onze klanten een offerte voorleggen die nog voordeliger is”, vertelt het management vastberaden. In feite kijken ze er al naar uit om de volgende uitdaging aan te gaan met de 2445 SLT.

De Schäffer 2445 S is de vervanger van de 2445 SLT.

serene-seas-instagram-post-1
Schäffer Nederland
Specialist in wielladers voor de agri- en bouwsector

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken

Schäffer 9640 T telescopische wiellader