Drie telescopische wielladers voor houtsnippers

Het houtverwerkend bedrijf onder leiding van Karl Koppermüller produceert jaarlijks 80.000 m3 houtsnippers. Tijdens een bezoek aan zijn terrein in het Duitse Gangkofen, Neder-Beieren, licht hij toe waarom zijn bedrijf vertrouwt op drie krachtige telescopische wielladers van Schäffer.

In 2007 richtte Karl Koppermüller zijn houtsnipperbedrijf op. Vandaag stelt hij zes mensen tewerk en ook zijn voertuigenpark mag er zijn. Naast verschillende houtversnipperaars, (RORO-)containers, sorteermachines en vrachtwagens met oplegger telt het voertuigenpark ook drie telescopische wielladers van Schäffer. Aangezien het bedrijf jaarlijks 80.000 m3 houtsnippers produceert en deze hoeveelheid zelfs toeneemt, draaien de machines steeds op volle toeren. De machines zijn bij heel wat taken inzetbaar, zoals het versnipperen van hout in bossen en compensatiegebieden, langs wegbermen en autowegen. Maar ook het vervoeren en klieven van boomstronken, het vervoeren en stapelen van bulkgoederen en het laden van sorteermachines en containers.

Wendbaarheid, snelheid en goed zicht

Karl Koppermüller herinnert zich nog levendig hoe hij in 2009 besloot zijn eerste Schäffer 9310 T aan te kopen. “Ik wou een compacte machine voor non-stop laadwerkzaamheden op voorwaarde echter dat de lader vervoerd kon worden in een container bovenop een truck. De machines kunnen dan flexibel ingezet worden op verschillende locaties.”

Schäffer 9660 T

De ondernemer had ook zijn oog laten vallen op verreikers met vierwielaandrijving. “We hebben ook verreikers getest. Maar ondanks hun grotere hefhoogte, konden ze niet tippen aan de wendbaarheid, snelheid en het goede zicht van de drie telescopische wielladers van Schäffer met knikbesturing. De Schäffer shovels uitgerust met een hoge kantelbare bak kunnen houtsnippers stapelen tot op een hoogte van negen meter. De keuze voor Schäffer was vlug gemaakt. Geen enkele andere fabrikant kon een telescopische wiellader met dergelijke prestaties bieden.”

Schäffer 9660 T

Vertrouwen in het merk Schäffer

In 2011 volgde een 9510 T, in 2016 een 9630 T en aan het begin van 2017 een 9660 T ter vervanging van de allereerste 9310 T. “Vandaag de dag krijgen deze drie telescopische wielladers per jaar 400 tot 1000 werkuren op de teller bij. Ze behoren dan ook tot de onmisbare machines binnen ons bedrijf waarbij alles valt of staat met betrouwbaarheid. Vanaf onze allereerste Schäffer was het duidelijk dat we op deze machines kunnen rekenen.

Niet verwonderlijk dat we voor de aankoop van onze extra telescopische shovels automatisch bij Schäffer uitkwamen”, legt Karl Koppermüller zichtbaar tevreden uit.

Evenzeer in de wolken is zijn werknemer Herbert Resch: “Het is altijd een plezier om met de Schäffer laders te werken, zelfs na vele uren. De ruime cabines zorgen voor een perfect zicht, een belangrijke troef bij het manoeuvreren in onze opslagruimtes en bij de sorteermachine. De relatief kleine draaicirkel van de machines is eveneens een voordeel.” Herbert Resch is ook zeer blij met het comfort dat alle telescopische wielladers te bieden hebben. “Alle laders zijn uitgerust met een hooggevoelig load sensing systeem, einddemping, airconditioning, en een radio.’

Het personaliseren van de shovel

Het was voor de eigenaar vanzelfsprekend om alle bestelde shovels in de eigen bedrijfskleuren te laten spuiten. “Zoals al onze andere machines, springen ook onze Schäffer laders in het oog dankzij hun fonkelend Koppermüller geel.” De eigenaar had bovendien nog andere speciale wensen. “Het was voor mij belangrijk dat de houtsnippers niet tussen de telescopische armen kruipen. We verwerken nu eenmaal snippers van 15 mm en meer. Om dit te voorkomen kwam Schäffer al snel met een geschikte oplossing in de vorm van dichtingspanelen en rubberen beschermmatten. De Schäffer laders worden ook exclusief gebouwd op maat van de klant. Op die manier werd meteen aan mijn speciale wensen voldaan.”

Schäffer 9660 T telescopische wiellader

Krachtige hydrauliek

Bijzonder flexibele toepassingen zijn mogelijk dankzij de vele tools die op de laders gemonteerd kunnen worden. Naast hoge kantelbakken koos Karl Koppermüller ook voor grijpbakken en houtsplijters. “De grijpbak helpt bij het vlug verzamelen van de snippers. Hij is ook geschikt voor het laden en stapelen van boomstronken, takken en twijgen.’ De houtsplijter is de krachtigste tool die in combinatie met de laders wordt gebruikt. “De hydraulische houtsplijter wordt ingezet wanneer een stronk te dik is voor onze versnipperaar. Dankzij de krachtige hydrauliek van de derde besturingsschakeling vormt geen enkele stronk, ongeacht de diameter, een probleem. De krakende geluiden die de houtsplijter voortbrengt, geeft op voortreffelijke wijze de kracht van deze laders weer.”

Indrukwekkende snelheid

Het machinepark produceert 80.000 m3 houtsnippers per jaar. Toch is Karl Koppermüller zich ervan bewust dat de laders een veel grotere hoeveelheid verplaatsen. “In feite transporteren onze laders deze hoeveelheid vele keren. Hetzij tijdens het ter plekke verzamelen van takken, het vullen van de sorteerder na het versnipperen, het verwijderen van de gesorteerde houtsnippers, het stapelen en opslaan in de bewaarruimtes of het vullen van containers voor transport. De Schäffer shovel verplaatst iedere individuele houtsnipper dus verschillende keren.’

Schäffer 9630 T

Karl Koppermüller is vooral onder de indruk van de snelheid waarmee de 9660 T en de hoge kantelbak met groot laadvermogen de vrachtwagen met oplegger vullen (bulk met een capaciteit van 94 kubieke meter). “De truck met oplegger wordt in minder dan 20 minuten gevuld.”

En in de toekomst? “Als de zaken blijven gaan zoals nu kijk ik uit naar de nieuwe telescopische wielladers die Schäffer op de markt zal brengen”, antwoordt Karl Koppermüller met het oog op de volgende machinedemonstratie, die binnenkort ongetwijfeld zal volgen.’

serene-seas-instagram-post-1
Schäffer Nederland
Specialist in wielladers voor de agri- en bouwsector

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken

Schäffer 9640 T telescopische wielladerSchäffer 6680 T