Nieuw budget beschikbaar voor subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB)

Heb je een eigen onderneming en wil je investeren in een emissieloze bouwmachine? Bijvoorbeeld een elektrische shovel? Dan kun je aanspraak maken op de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (afkorting: SSEB). Bij de aankoop van een elektrische shovel is de subsidie voor grote bedrijven 40% van de meerkosten ten opzichte van een dieseluitvoering. Voor MKB bedrijven is dit percentage maar liefst 50%. 

In 2023 is er 60 miljoen beschikbaar voor deze subsidie. Daarvan is 36 miljoen gereserveerd voor de aanschaf van materieel, 14 miljoen voor retrofit, 9 miljoen voor innovatie en 1 miljoen voor haalbaarheidsstudies.

De subsidie voor 2023 wordt vanaf 9 mei a.s. open gesteld. Wees er snel bij want in 2022 was de subsidiepot voor schoon bouwmaterieel al na één dag leeg. Destijds was er 20 miljoen beschikbaar.

De Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel kent een aantal voorwaarden:

 • Je kunt maximaal €300.000 subsidie aanvragen per machine.
 • De regeling geldt voor werktuigen, hulpfuncties en voertuigen (zonder loodhoudende accu’s).
 • Alleen bedrijven met de juiste SBI code kunnen aanspraak maken.
 • Er geldt een instandhoudingsplicht van 48 maanden.
 • De subsidie is enkel aan te vragen met een koopovereenkomst (orderbevestiging) met ontbindende voorwaarde voor het rondkrijgen van de SSEB subsidie.
 • Het vaste percentage voor de MIA (Milieu-investeringsaftrek) regeling wordt in 2023 altijd verrekend met de SSEB subsidie. Ook als je deze niet aanvraagt of hier niet voor in aanmerking komt.

De volgende werkwijze kun je het beste aanhouden bij het aanvragen van de SSEB:

 • Kijk eerst of je een SBI code hebt waarmee je in aanmerking komt voor de subsidieregeling. De SBI code laat zien wat jouw bedrijfsactiviteiten zijn.
 • Om de subsidie aan te kunnen vragen heb je ook “e-herkenning niveau 3” nodig, deze kun je aanvragen via:
 • Leg contact met de partij waar je graag een emissieloze bouwmachine wilt aanschaffen voor offertes en een evt. koopovereenkomst met ontbindende voorwaarde voor de subsidieregeling.
 • Vraag vervolgens de SSEB subsidie aan met deze koopovereenkomst.
 • Vraag na de bevestiging van de SSEB subsidie (binnen drie maanden), de MIA subsidie aan.

Bovenstaande is een globaal stappenplan, we adviseren je om de mogelijkheden door te spreken met je financieel adviseur of accountant.

De SSEB voor aanschaf in 2023 is op een aantal punten gewijzigd ten opzichte van 2022. Met name de berekening voor het bepalen van de meerkosten is aangepast. Je leest hier meer over op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland – via de onderstaande groene knop.

Is de volledig elektrische Schäffer 24e iets voor jou?

De Schäffer 24e is een volledig elektrische shovel die zorgt voor een emissievrije werking, waardoor uitlaatgassen nu tot het verleden behoren. Daardoor is de 24e ook zeer geschikt om te gebruiken binnen de bebouwde kom, parkeergarages, schuren, opslagplaatsen en magazijnen. 

Het innovatieve waterkoelingssysteem draagt bij tot schone omgevingslucht en regelt de temperatuur van de elektrische motoren, waardoor een extra grote ventilator overbodig is. Het vermogen van de 2,3 tons elektrische wiellader komt overeen met dat van een 45 pk dieselmotor. De elektrische wiellader doet ook niet onder voor zijn diesel-tegenhanger als het om prestaties gaat: de kiplast en hefhoogte zijn vrijwel identiek voor elektrische en diesel motoren.

Vraag dus vandaag nog jouw (vrijblijvende) offerte aan voor deze elektrische shovel!

elektrische shovel SSEB

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken