Hoeveel kilo mag mijn shovel tillen?

Vanwege de hoge wendbaarheid en het gemak waarmee verschillende aanbouwdelen bevestigd kunnen worden, is het belangrijk om je goed te laten informeren welke shovel het beste presteert voor jouw klus. Laat je niet alleen leiden (lees: misleiden) door de aangegeven hefkracht. Veel merken schermen met geweldige getallen over hoeveel kilo een shovel kan tillen, maar dit is puur een theoretische waarde, gemeten op een fictief punt. Daarom is het verstandig je in de werkelijke gewichtwaarden te verdiepen voordat je je keuze maakt.

Vakmensen die heel bewust hun type shovel hebben gekozen, willen hem absoluut niet meer kwijt. Ze geven aan dat ze in de praktijk hun loader voor veel meer klussen inzetten dan vooraf gedacht. Achteraf zijn ze blij dat ze zich goed hebben laten informeren. Vooral over het verschil tussen het hefvermogen dat de hydrauliek maximaal aankan en de waardes die reëel zijn voor het werk in de praktijk. Want, die bepalen uiteindelijk hoeveel kilo je shovel kan tillen.

Kijk niet door een roze bril

Laat je dus niet gek maken door de hoge tilkracht waarmee wielladers of knikladers worden aangeprezen. Kijk niet door een roze bril, maar ga altijd uit van de realistische hefkracht volgens de ISO-norm (zie B op afbeelding). Aanvullend geeft de kiplast (kiepbelasting) aan hoeveel kilo de shovel kan tillen met geheven giek en palletvorken in horizontale stand.

De kiplast is dus een belangrijk gegeven, omdat deze de dynamische hefkracht aangeeft voor het actief gebruik van de shovel. Het hefvermogen is een theoretisch getal dat logischerwijs altijd hoger uitvalt dan de kiplast. Omdat palletvorken langer zijn dan bakken hebben ook deze impact op de werkelijke kiplast. Wanneer een kniklader naar links of rechts afbuigt, daalt het vermogen van de kiplast eveneens en wordt de waarde lager.

shovel tillen

Eenduidige hefkracht bestaat niet

Het krachtenspel van tillen met een shovel verandert dus constant. Daarom kun je je niet vasthouden aan een vastgestelde hefkracht. Buiten de bovengenoemde feiten, spelen de omgevingsfactoren een belangrijke rol. Op welke ondergrond werk je? Welke werkzaamheden ga je doen? Welke materialen ga je vervoeren?

shovel tillen 2

Uiteraard is ook het contragewicht – om de stabiliteit van de loader te verankeren – essentieel om veilig te kunnen werken en zwaardere volumes te verplaatsen. Om de veiligheid te garanderen is kiezen voor de kleinste shovel met maximale hefkracht niet altijd de slimste keuze. Neem alle opties mee in je overweging en ga voor de juiste wiellader met de juiste capaciteit voor de gewichtvolumes waarmee jij werkt.

Veiligheid, productiviteit en efficiëntie

Zeker als je zelf niet als enige de shovel bestuurt, wegen zaken als veiligheid, productiviteit en efficiëntie zwaarder. Ben dus realistisch, zowel over wat de loader kan tillen als over wat jij ermee wilt tillen. Let op de reële waarden omtrent de hefkracht!

Vaak is de prijs doorslaggevend voor de uiteindelijke beslissing, maar vergis je niet. Een A-merk wiellader die jarenlang zijn werk probleemloos doet, kan onder de streep van totale kosten juist gunstiger uitvallen. De investering ligt dan hoger, maar de servicekosten liggen lager en de levensduur is langer.

Bij Schäffer Nederland ligt de lat hoog, zowel op het gebied van betrouwbaarheid en ergonomie als op het gebied van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Met meer dan 35 verschillende modellen vind je altijd de juiste shovel voor jouw klus. Als aanschaf vooralsnog een te grote stap is, bestaat tevens de mogelijkheid om zakelijk een shovel te huren.

[/vc_column]
Peter Hulsman vertegenwoordiger
Peter Hulsman
Salesmanager Schäffer Nederland

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken

Schäffer 2630