Waarom je jouw wiellader moet smeren

‘Zonder smering loopt alles naar de te….’. Afijn, ik denk dat je deze uitdrukking wel kent. Het is wat plastisch, maar het dekt zeker de lading. Want als je de bewegende delen van je Schäffer wiellader niet smeert dan heb je grote kans op schade aan je machine.  

Sterker nog: het is zelfs de bedoeling dat je dagelijks smeert. Door nieuw vet toe te voegen smeer je niet alleen. Je drukt ook eventuele zandkorrels of ander vuil dat langs de keerring (O-ring) naar binnen willen kruipen terug. Hierdoor voorkom je onnodige slijtage. Ook water, dat bij het afspuiten van je machine tussen de afdichtingen komt, wordt door te smeren weer naar buiten gedrukt. En dat alles is nét zo belangrijk als de smerende werking zelf. Bovendien voorkom je dat vetnippels verstopt raken door verhard oud vet. 

Waar smeren?

Een wiellader heeft verschillende smeerpunten (zie foto’s hieronder). Je vindt er twee op de hefcilinder en ook twee op de kantelcilinder. Op de hefarm zitten vier smeerpunten en op de parallelarm vind je er twee. Dat laatste geldt ook voor de snelwisselvoorziening.    

Maak elke dag even een rondje rond je machine en voorzie alle smeernippels van een slagje nieuw vet. Zorg er daarbij voor dat het oude vet van het draaipunt dat je smeert een beetje naar buiten komt. Dan weet je zeker dat je niet te veel of te weinig hebt gesmeerd. 

Hefcilinder
Smering hefcilinder
hefarm
Smering hefarm
Parallelarm
Smering parallelarm
Snelwisseling
Smering snelwisseling

Automatisch smeren

Je machine smeren is een koud kunstje en kost weinig moeite. Maar we kunnen ons voorstellen dat je er niet iedere dag tijd voor- of zin in hebt. Een automatisch smeersysteem kan dan uitkomst bieden. Een dergelijk systeem wordt op je wiellader gebouwd en bestaat uit een pomp met een reservoir. Vanuit dat reservoir wordt het vet via leidingen naar de smeerpunten getransporteerd.  

Een automatisch smeersysteem zorgt ervoor dat de smeerpunten worden voorzien van een constante en betrouwbare hoeveelheid vet. Het scheelt je tijd en het verlengt de levensduur van je wiellader. Interesse in een automatisch smeersysteem? Onze dealers vertellen je graag meer over de opbouwmogelijkheden.   

Kortom: of je het nu handmatig of automatisch doet….blijven smeren dus. Dit verlengt de levensduur aanzienlijk! En je wiellader blijft een fijne, spelingvrije machine. Dat werkt uiteindelijk het prettigst.  

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken

Schäffer 2630