De 9640 T wiellader van Schäffer maakt indruk
In de zoektocht naar een beter zicht vanuit de cabine ruilde een boerderij in Yorkshire haar telescooplader met een vast chassis voor een machine met knikbesturing. De keuze viel op een Duits Schäffer-model, de 9640 T, in plaats van op de meer traditionele opties.
Met 400 dagelijks te voederen vleeskoeien en hun stallen die gestrooid en uitgemest moeten worden, vraagt Mark Green betrouwbaarheid, productiviteit en topprestaties van al zijn machines. Maar de machine waar hij het meest op vertrouwt, is de 9640 T telescooplader van Schäffer met knikbesturing. Ze is een van de twee materiaalverwerkers die op de 120 ha grote Laund House Farm in Wigginton (York) gebruikt worden. De andere is een compacte Kramer Allrad 750T die in kleinere ruimten ingezet wordt.
Verreiker
“Dit is al onze derde verreiker van Schäffer”, zegt Mark Green. “We gebruiken ze al ongeveer 10 jaar lang, sinds we onze oude John Deere 3200-machine met stijf chassis vervingen. Het belangrijkste criterium was een beter zicht tijdens het werk tussen en rond het vee en de gebouwen. Een verreiker met knikbesturing en een hoge zitpositie was voor ons het beste.”
De eerste Schäffer op onze boerderij was een 9330 T, die jaren later werd gevolgd door een 9630 T. Beiden werden ons geleverd door J. Wood & Son uit Kirby Moorside. De huidige verreiker arriveerde in juli 2019 en werd als een vroeger demonstratiemodel gekocht bij lokale verdeler Brockhills in Thirsk. “We wilden eigenlijk een nieuw model, maar de Brexit-onzekerheid betekende een potentiële wachttijd van negen maanden”, zegt Mark. “Dit exemplaar arriveerde dus met 500 werkuren achter de kiezen en intussen staan er al 1300 op de teller. We werken jaarlijks 1500 tot 1700 uur met de Schäffer.”
Verschillende shovels vergelijken
Toch was de aankoop van een derde opeenvolgende Schäffer helemaal niet vanzelfsprekend. De boerderij testte naast de Schäffer 9640 T ook de TM320 van JCB. Dit deden zij om te ontdekken welke machine het beste aan de noden van de boerderij voldeed. “Het was bijzonder interessant om de machine aan het werk te zien tegen de marktleider”, herinnert hij zich.
“Hoewel het verschil in prijs minimaal was, merkten we een aanzienlijk verschil in constructiekwaliteit. Wij hadden de indruk dat de Schäffer op alle gebieden sterker en robuuster was.”
“Je moet alleen nog maar naar de wielmoeren kijken: vijf op de JCB en tien op de Schäffer. De aankoppelbok van de JCB leek dunner en ook zwakker, terwijl de Schäffer zwaarder werk leek aan te kunnen”, voegt hij eraan toe. Zijn zoon Edward is het daarmee eens. “We moesten wel vergelijken om er zeker van te zijn dat we nog altijd de best mogelijke machine voor onze boerderij kopen”, zegt Edward Green. “En de Schäffer wordt elke keer beter. Dit nieuwste model heeft ook een veel zwaarder centraal draaipunt dan het vorige. Toegegeven, het is een robuustere machine, maar door al deze details krijg je er wel vertrouwen in dat het product voortdurend verbeterd wordt.”
Cabine
Ze zijn het erover eens dat JCB de grootste cabine te bieden had, maar het verplaatste airconditioningsysteem van Schäffer – van onderaan de voorruit naar de rechterkant van de cabine – is een verbetering die ze beiden wilden. Ledverlichting, een lederen zetel en een met leer bekleed stuurwiel gaven de Duitse machine meer comfort en gebruiksgemak. “Voor werken op de weg had de JCB een handige extra spiegel op het spatbord rechts vooraan”, zegt Edward. “Dat idee namen we over, maar in plaats van het bij eentje te houden, plaatsten we twee stuks op de Schäffer 9640 T. Hier hebben we voor gekozen om het zicht langs beide kanten van het chassis aan de achterwielen te verbeteren.”
“Het algemene zicht vanuit de cabine wordt er drastisch mee verbeterd. Met een aflopende motorkap achteraan wordt je zicht bovendien niet helemaal ontnomen, zoals bij een machine met een stijf chassis wel het geval is”, voegt hij eraan toe. “Alles samen is het gewoon een heel degelijk pakket.” Hij zegt dat JCB’s integratie van het oscillatiepunt van het chassis in het centrale draaipunt voor een gevoel zorgde waar geen van beiden aan kon wennen. “Door al die kleine verschillen besloten we om bij Schäffer te blijven”, zegt Edward. “Het grootste minpunt is waarschijnlijk de vreemde positie van de handrem, die je alleen kunt gebruiken door je arm tussen de rechter armsteun en de console te laten zakken. Dat kan beter.”
Specificaties
De 9640 T van Schäffer biedt een hefvermogen van 4,2 ton. Een kiplading in rechte stand van 5,3 ton. Een maximaal voorwaarts bereik van 2,75 m en een maximale hefhoogte van 5,4 m, geholpen door een operationeel gewicht dat van 8,4 tot 9,7 ton belast kan worden. De krachtbron is een 136 pk sterke Deutz-dieselmotor met vier cilinders die de vier wielen aandrijft via een hydrostatische transmissie. Dit zou eventueel ook kunnen via een dubbele koppelingstransmissie die een wegsnelheid tot 40 km/u mogelijk maakt.
Brandstofverbruik
“Het demonstratiemodel had een hydrostatische transmissie, die voor een goede controleerbaarheid zorgde”, zegt Edward. “Nu blijkt ook dat de machine bijzonder weinig diesel verbruikt, zeker in de Ecomodus. Toen we de Schäffer en de JCB met elkaar vergeleken, gebruikte de 9640 T per uur ongeveer vijf liter minder brandstof. Over een periode van drie jaar waarin we de machine 5000 uur gebruiken is dat een bijzonder grote besparing.
“Hoewel ze niet de allergrootste brandstoftank heeft, kan de shovel gemakkelijk een hele dag werken zonder bijgetankt te moeten worden”, voegt hij eraan toe. “De stalen diesel- en hydraulicatanks die zich achter de achterwielen bevinden, zorgen mee voor tegenwicht.”
Verschillende werkzaamheden van een shovel
Op Laund House Farm neemt de Schäffer 9640 T het grootste deel van de materiaalverwerkende taken voor zijn rekening. Aangezien er minimaal 1500 uur per jaar mee gewerkt wordt, zal de verreiker het maximale uit zijn garantie van drie jaar/3000 werkuren halen. Daarnaast zal hij tip-top in orde gehouden worden voordat hij vervolgens vervangen wordt.
Toch moeten de Greens soms in kleinere ruimten werken. Daarom heeft de boerderij ook een oudere Kramer Allrad 750T die gebruikt wordt in de twee ronde veestallen, waar de ruimte schaars is. “De ronde gebouwen zijn ideaal voor vee en ventilatie, maar allesbehalve voor grote machines”, zegt hij. “En als er ooit een probleem zou zijn met de Schäffer, dan hebben we nog altijd een lader die onze voederwagen van 28 kuub kan vullen.”
Aanbouwdelen
Bij Green kiezen ze al jaren voor uitrustingen met een pen- en kegelbevestiging. Naast een speciale graanbak is er ook een voederbak, borstelbak, mestgrijper, palletvorken, balenprikker en strooier. Die laatste kan bij het strooien van de dierenstallen met de telescopische arm over de voederbakken heen getild worden.
Betrouwbare wiellader
“Door zijn grote hefvermogen en telescopische mast gebruikt de Schäffer 9640 T de balenstrooier met sprekend gemak”, vindt hij. Maar niet al het werk op Laund House Farm heeft met veehouderij te maken. Terwijl 15 hectare gras voor hooi zorgt, vind je op de resterende 105 hectare een combinatie van gewassen. Zij zijn een bron van stro, dat evenwel door een plaatselijke loonwerker in balen verpakt wordt.
Inzaaien, bemesten en vrachtwagens laden zijn andere taken die de 9640 T vervult. “We trekken geen opleggers met de Schäffer, maar voor al het overige biedt hij geweldige kracht en prestaties, vooral wat het stapelen van balen en laden van opleggers betreft”, zegt Mark. “Naar onze mening is er vandaag de dag een ruime keuze aan machines met knikbesturing beschikbaar, maar we zijn aangenaam verrast door de restwaarde van dit minder bekende merk.”
“Voeg daar nog een goede ondersteuning en goed onderhoud van onze lokale verdeler aan toe en je begrijpt dat we weinig redenen hebben om naar iets anders te zoeken dan deze robuuste, goedgebouwde verreiker. Het is een machine geworden waarop we kunnen vertrouwen.”
— door Geoff Ashcroft, freelance technisch journalist uit Carterton, Oxfordshire (UK), verschenen in “Farmers Guardian”, maart 2020 —